Популярни публикации

четвъртък, 2 февруари 2012 г.

Оставете човека на мира....

   Направих си малък експеримент. Написах във великия Google името на главата на Българската Православна църква и Софийски Митрополит: патриарх Максим. След задължителната поява на информация от Уикипедия и Св.Синод, се появиха "прекрасни" заглавия на статии като:


"Патриарх Максим гасне 
Главата на църквата приет спешно в болница"

 "Жълт вестник мори патриарх Максим"

"Патриарх Максим гасне в Правителствена болница"
  
"Патриарх Максим ли е 12-ият член на ДС в Синода?"

"Патриарх Максим също се оказа, че е доносник на ДС"

 "Любовница на патриарх Максим изгонена от Чепинския манастир?"

И разбира се "великото" клипче от youtube: 
"1971г. БКП назначава патриарх Максим "

   Гледах, четох и се чудих искрено, да се смея или да плача...да чета или да изключа компютъра... Но открих, че големият въпрос, на който трябва да си отговоря  е: За кого да се моля: за Патриарх Максим или за "журналистите", който са го увековечили, с такива бликащи от "истина" и "достоверност" данни! 

    И ми стана жалко....стана ми жалко, че тези хора дотолкова са  се лишили от човешки облик, продали са себе си за смешния "сребърник" на някой противник на дядо Максим.
     Нека напомня едни прекрасни думи на Исус, нашият Господ, чийто слуга, както всички нас е и Патриархът. Исус казва в Светото Евангелие от Йоан: "Нова заповед ви давам: Обичайте се един друг! Както аз ви обикнах." 

    А как ни обикна Исус? Той ни обикна докрай, без възражения и без притеснения, отдаде се изцяло за нас, заради Неговата безкрайна любов! А ние какво правим? А правим ли го и ние? Признавам за мен е трудно! Но да тръгнеш да пишеш за човек на 97 години, че умира, че имал любовница и че постът му е държавен  - това не е сила, това не е журналистика, а това си е чиста слабост

     Но до болка съм убеден във това, че дядо Максим с гореща вяра се моли за всички нас - почитащи, обичащи, хулещи и дори мразещи го! Той се опитва да следва призива на Исус и ни обича, без значение дали му целуваме ръка или пишем за ръката на ДС, поставила го начело на Синода. Защото неговото призвание е много по-възвишено от това, да се справя с разни "журналя". Бог го му е поверил нелеката мисия да води изстрадалия български народ през трудностите. Да го води през време на аборти, сурогатство, "ин-витро", досиета и пр., по пътя към Христа и Небесното царство! А той го прави добре! Добре, защото го прави със всичката си сила и любов, на която е способен. Както баща води децата си!

   А вас, Бог е призовал към друго. Журналистиката е нещо прекрасно, тя очи и уши на обществото. Трябва да отразява истината и да поднася на хората фактите, такива каквито са, а не долни лъжи. Това също е призвание от Бога, защото само Истината ще ни направи свободни!

  Обръщам се към всички хора в България, аз съм католик, но въпреки това обичам Патриарх Максим, обичам го като мой брат! Моля,нека не позволяваме нашите пастири било папа или патриарх, да понасят хулите на хората. Нека  покажем, че ги обичаме и с особена молитва да просим благодатта на Бога  за пастирите ни, за нас самите, но и за тези хулители! 
     Защото заради хора като нас дойде Бог на земята и се пожертва! 
                                                                                              Слава на Бога във висините!

 


1 коментар:

  1. Аз лично мога само да се моля за тези попове да бъдат благословени от Господа щото делата им видимо съвсем не са по Божията воля . Не ги съдя , но Божието слово ги изобличава и осъждението идва от там . Дано разберат коварстовото на сатана и да се освободят чрез силата на Исус Христос .

    ОтговорИзтриване