Популярни публикации

сряда, 15 февруари 2012 г.

Кръстът Господен


  Всеки път, когато гледаме Кръста на Христос или когато правим знака на Кръста, ние си спомняме за необятния дар, който Бог е направил, като се е отдал за нашето спасение, спомняме си, че за Него ние струваме много повече от греха, който сме извършили и че ние сме призвани да Го следваме по пътя на светостта, като имаме за компас Кръста, знак че грехът няма последен думата за нас и че Божията любов към всеки от нас е необятна и всесилна.

Съзерцавайки Кръста на Христос, можем ли ние да чуем как Исус ни прошепва в дълбините на сърцето: « Аз те обичам безкрайно, и те викам по име. Ти струваш повече от злото, което си причинил. Не се страхувай, изправи се отново, понеже по пътя на Бог се лекуваш, като вървиш под закрилата на Кръста».

Гледайки Кръста на Христос, можем ли ние да открием доверието, което Господ има в нас, можем ли ние да Го приемем, да Го открием и да Го признаем като Този, който само може да ни спаси и да направи от нашия живот нещо голямо и добро.

И ако всеки от нас приеме да отделя редовно по няколко мига, за да съзерцава Кръста на Христос, тайната на любовта, тайната на спасението, вратата на блаженството. Аз съм сигурен, че живота на всеки ще бъде преобразен, тъй като всеки ще усети, че Христос го гледа, обгръща и придружава с ласка, милосърдие и с любов.

Впрочем именно тази тайна на Кръста, ние трябва да съзерцаваме, за да открием наистина мисията на Спасителя и да утвърдим нашата вяра в един Бог, който ни обича до толкова, че приема да се отдаде за нас. Чрез Неговата смърт върху Кръста, Христос пое греха на човечеството. Той отдаде живота Си, за да има света живот, и да го има в изобилие. Смъртта на Христос ни докосва специално, тъй като тя ни показва необятната любов на Бог към всеки от нас. Бог пожела човекът, който е белязан от първородния и от личния си грях, да бъде спасен, тъй като човекът, сам по себе си не може да се спаси.   

Правейки знака на Кръста върху нас, можем ли да усетим с каква любов ние сме обичани и спокойно и искрено да начертаем върху себе си знака на нашето Спасение дадено ни в името на Отец, Син и Свети Дух.

Отец Патрик Виал CP







Няма коментари:

Публикуване на коментар