Популярни публикации

сряда, 22 февруари 2012 г.

Днешните четива...


23 февруари 2012 г.
Великопостно време

ПЪРВО ЧЕТИВО
Книгата Второзаконие
    30, 15-20

Говори Мойсей на народа, казвайки:
Ето, аз днес ти предложих живот и добро, смърт и зло, да обичаш
Господа, твоя Бог, да вървиш по Неговите пътища и изпълняваш заповедите, наредбите и законите Му, и ще живееш; и ще се размножиш и ще те благословя в земята, в която отиваш, за да я завладееш. Ако пък се отвърне сърцето ти, и побъркаш, и почнеш да се кланяш на други богове и им служиш, то, обаждам ви днес, че ще загинете и не ще останете дълго на земята, за която преминавате Йордан, за да я завладеете. За свидетели пред вас призовавам днес небето и земята: живот и смърт ти аз предложих, благословение и проклятие. Избери живота, за да живееш ти и потомството ти; и да обичаш Господа, твоя Бог, да слушаш гласа Му и да се привързваш към Него, защото в това е твоят живот и дългоденствие: така ти ще пребъдваш на земята, която Господ с клетва бе обещал на отците Авраам,Исаак и Яков, да им я даде.

ЕВАНГЕЛИЕ
 Евангелие според Лука   9,22-25

В онова време:
Исус каза на учениците си, че Син човечески трябва много да пострада, да
бъде отхвърлен от старейте, първосвещениците и книжниците, да бъде убит ина третия ден да възкръсне. А към всички казваше: "Ако някой иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, нека носи кръста си всеки ден и Ме следва. Защото, който иска да спаси душата си, той ще я погуби; а който погуби душата си зарад Мене, той ще я спаси. Защото каква полза за човека, ако придобие цял свят, а себе си погуби, или повреди?"


Размишление:

        В днешното първо четиво от книгата Второзаконие, Мойсей говори на хората преди да влязат в Обещаната земя. Той им предоставя право на избор:” Ето, аз днес ти предложих живот и добро, смърт и зло…”. В края на четивото Мойсей призовава хората да направят правилния избор: „Избери живота, за да живееш ти и потомството ти; и да обичаш Господа, твоя Бог, да слушаш гласа Му и да се привързваш към Него”

         Какво значи да обичаш Господ, да слушаш гласа Му и да се привързваш към Него? Отговорът получаваме в Евангелския текст. След като Исус предрича страданията Си, Той казва: "Ако някой иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, нека носи кръста си всеки ден и Ме следва. Защото, който иска да спаси душата си, той ще я погуби; а който погуби душата си зарад Мене, той ще я спаси…”

         Когато трябва да се обясняват парадокси и други подобни, има една дума, която се използва все по-често „контраинтуитивен” (срещу интуицията) . Мисля, че в Евангелието има много текстове, които са „контраинтуитивни”, които се противопоставят на нормалното човешко мислене. Тези думи на Христа пасват повече от добре. Не изглежда разумно животът да идва, когато се откажеш от себе си, да вземеш кръста си и да следваш Исус.  Но опитът ни казва друго.  Дори и да изглежда ирационално, човек живее истински живота си, когато не е съсредоточен в дребните си, егоистични виждания, а когато отдава живота си за другите и Бог. Споделянето на живота е, когато вземем кръста си и не бягаме; когато остави Исус да ни помогне да минем през трудностите, но не и да се надяваме Той да ги махне от пътя ни. Споделяне на живота е, когато следваме Исус, а не се отдаваме на собствените си пороци и желания.

         Да обичаш и слушаш Бог означава да следваш Исус. И ако се привързваме към Него, вярваме в любовта Му към нас, ще можем да отворим сърцата си за Неговата милост и ще сме способни да „загубим” живота си, но и да открием че истинският живот е в Христос. Само така ще се наслаждаваме на вечна радост. В Христа!

Няма коментари:

Публикуване на коментар